Vi kan ikke give dig den bedste oplevelse

Vi kan se, du bruger en browser af ældre dato. For at få den bedste oplevelse af oister.dk, skal vi bede dig opdatere din browser til en nyere version af Chrome, Internet Explorer, Sarafi eller Firefox.

Fupnumre og -opkald

Fupopkald er, når en svindler ringer til dig i forsøg på at narre dig. Disse opkald kan komme fra både danske og udenlandske numre. Fupopkald kan antage forskellige former og kan være svære at gennemskue. Nogle svindlere ønsker at få fat i dine personlige oplysninger for at misbruge dine penge eller identitet, mens andre ringer fra udenlandske numre med en meget høj minutpris. Udenlandske fupopkald forsøger ofte at skjule sig bag danske numre. To velkendte former for fupopkald er Wangiri-svindel og Spoofing.

Hvad er Wangiri-svindel?

Wangiri-svindel er en form for fupopkald, hvor en computer ringer til en masse numre, men lægger på kort efter. Mange mennesker har tendens til at ringe tilbage, når de ser et ubesvaret opkald. Hvis du ringer tilbage til et nummer fra Wangiri-svindel, vil du kunne risikere at blive opkrævet en høj minutpris, og det kan blive dyrt.

For at undgå wangiri-svindel er her nogle gode råd:

 • Når du modtager et opkald, skal du først og fremmest tjekke, om du genkender det nummer, der ringer op. Hvis du ikke er sikker, anbefaler vi man lader være med at besvare opkaldet. Det er bedre at være forsigtig og undgå potentielle svindelforsøg.
 • Hvis du har misset et opkald fra et udenlandsk nummer, bør du undlade at ringe tilbage. Det er en almindelig taktik i wangiri-svindel, hvor svindlere håber at narre dig til at ringe tilbage til et nummer, hvor du kan risikere at blive opkrævet en høj minutpris, og det kan blive dyrt.
 • Hvis du besvarer et opkald og der straks bliver lagt på, er det vigtigt ikke at ringe tilbage. Dette kan være en fælde, hvor svindleren forsøger at få dig til at ringe tilbage og betale for opkaldet.
 • Hvis der er en legitim årsag til, at nogen ønsker at komme i kontakt med dig, vil de normalt forsøge igen, hvis det er vigtigt. Så hvis opkaldet blev afbrudt, anbefaler vi at du afventer endnu et opkald fra vedkommende.
 • Hvis du forventer et opkald fra et selskab eller familiemedlem i udlandet, er det en god idé at tjekke, hvilket nummer de ringer fra. Du kan gøre dette enten før eller efter opkaldet. På den måde kan du sikre dig, at det er et reelt opkald og undgå at falde for en svindelforsøg.

 

Hvad er Spoofing?

Spoofing er en anden form for fupopkald, hvor svindlere udgiver sig for at ringe fra et troværdigt dansk nummer. De kan hævde at repræsentere din bank, en tjeneste du bruger eller en kendt forretning. De beder om personlige oplysninger som CPR-nummer, MitID eller kreditkortoplysninger, som de derefter bruger til identitetstyveri eller pengeafpresning.

For at undgå spoofing-svindel er her nogle gode råd:

 • Undlad at udlevere personlige oplysninger medmindre du selv har taget initiativet ved f.eks. at ringe til din bank. Vær forsigtig med at give oplysninger over telefonen.

 • Hvis du er i tvivl om et opkald, så ring selv til kundeservice hos den pågældende udbyder for at bekræfte ægtheden af opkaldet. Det er bedre at være sikker end at risikere at blive offer for en svindel.

 • Hvis du modtager et opkald fra en dansk virksomhed, vil de normalt tale dansk med dig. Hvis personen i den anden ende virker utroværdig eller bruger et andet sprog, bør du blot lægge på.

 • Hvis du har mistanke om, at personen i den anden ende af røret er utroværdig, skal du ikke tøve med at lægge på. Det er bedre at være på den sikre side og undgå ubehagelig opkrævninger på grund af svindelforsøg.

 • Du kan prøve at slå nummeret for at se hvem det tilhører. Dette kan give dig vigtige oplysninger om, hvorvidt opkaldet er reelt eller en del af en svindelaktivitet.

 • Det er en god idé at undgå at besvare opkald fra ukendte numre. Hvis nogen virkelig ønsker at komme i kontakt med dig, vil de normalt efterlade en besked eller forsøge at ringe tilbage.

 • Vær opmærksom på nummeret, der ringer op. Nogle svindlere bruger metoder som nummerforfalskning, hvor de kan vise numre med +45, 0045 eller (0045) foran, selvom danske numre normalt kun har 8 cifre.